Coraz częściej wysyłamy nasze dzieci do szkół
sportowych, zapisujemy na dodatkowe zajęcia, by były aktywne, uprawiały sporty,
bo ma to świetny wpływ na ich rozwój. Jednak ważnym elementem jest
odżywianie młodego sportowca.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych
czynników, które wpływa na dobry stan zdrowia naszych dzieci, na ich zdolność
uczenia się aktywność ruchową,psychiczną a nawet zachowanie. Ważne jest to, by
dostarczyć w posiłkach odpowiedniej ilości energii i odpowiednich składników pokarmowych.
Nie można także dopuszczać do zbyt długich przerw pomiędzy posiłkami, gdyż
uczucie głodu obniża zdolność do koncentracji, ogranicza się
aktywność, a także pogarsza nastrój i samopoczucie. Zaleca się podawanie co
najmniej 4, a najlepiej 5 posiłków ciągu dnia. Spożywanie tylko 3
posiłków powoduje zbyt długie przerwy, a za tym idące niedobory energii,
zwłaszcza przy ruchliwym, aktywnym trybie życia. Dzieci, które nie spożywają
regularnie posiłków skarżą się na bóle głowy i inne niedyspozycje, wykazują
gorsze wyniki w nauce, są ospali i mają obniżoną sprawność fizyczną.
Największym błędem jest także rezygnacja z pierwszego śniadania. Zgodnie z
zasadami racjonalnego żywienia, posiłki powinny być urozmaicone, niezbyt
obfite, o wysokiej wartości odżywczej, podawane regularnie i atrakcyjne pod
względem wyglądu. Potrzeby żywieniowe każdego człowieka są inne, trzeba
uwzględnić zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe, zależy to od
trybu życia, metabolizmu, wcześniejszego żywienia, sportu, które dziecko
uprawia. Jednak posiłki powinny dostarczać wszystkich składników pokarmowych w
tym pełnowartościowego białka i odpowiednią ilość energii.
Bardzo ważne jest prawidłowe rozłożenie poszczególnych
posiłków oraz odpowiedni dobór produktów. Piramida żywienia młodych sportowców
różni się od podstawowej piramidy żywienia. W związku z większym wysiłkiem
fizycznym. Każdy młody sportowiec powinien spożywać dziennie:
- 3-5 porcji warzyw
- 2-4 porcje owoców
- 4-6 porcji produktów zbożowych
- 2-4 produktów bogatych w wapno
- 2-4 porcje produktów bogatych w wapń
- 2-4 produktów bogatych w białko
Przy czym porcja warzyw i owoców to około 80 g,
czyli taki produkt, który zmieści się w dłoni. Porcja produktów białkowych to
około 70 g, bogatych w wapń to około 200 ml.
Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin dla
młodego sportowca, powinniśmy dbać o to, by często pojawiały się w żywieniu
młodego sportowca, warto też zwrócić uwagę na fakt, iż warzywa w diecie można
jeść na przysłowiowe kilogramy, natomiast spożywanie owoców należy kontrolować,
gdyż mają one także cukier.
Produkty zbożowe (brązowy ryż,
chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, makaron razowy itp.) potrzebne są organizmowi podczas treningów, są
swoistym paliwem dla młodego sportowca,bogatym źródłem węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Są
całkowicie wykorzystywane i lekkostrawne.
Białko
Osoby trenujące potrzebują zdecydowanie więcej białka. Długotrwały wysiłek prowadzi bowiem do znacznego zwiększenia zużycia białek tkankowych. Podstawowym źródłem białka są: mięso, jaja, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe.
Osoby trenujące potrzebują zdecydowanie więcej białka. Długotrwały wysiłek prowadzi bowiem do znacznego zwiększenia zużycia białek tkankowych. Podstawowym źródłem białka są: mięso, jaja, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe.
Tłuszcze
Powinny dostarczać około 20-25% energii. Tłuste potrawy spowalniają przemianę materii. Może to powodować zaleganie pokarmów w żołądku, jest niekorzystne podczas treningu. Spożywany tłuszcz powinien być głównie pochodzenia roślinnego, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tzn. oleje i miękkie margaryny zamiast smalcu i masła.
Powinny dostarczać około 20-25% energii. Tłuste potrawy spowalniają przemianę materii. Może to powodować zaleganie pokarmów w żołądku, jest niekorzystne podczas treningu. Spożywany tłuszcz powinien być głównie pochodzenia roślinnego, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tzn. oleje i miękkie margaryny zamiast smalcu i masła.
W sportach wytrzymałościowych zawodnik musi dysponować
ogromną siłą. Zawodnicy tracą dużo potu, powinno się podawać w przerwach napoje
zawierające elektrolity. Spadek masy ciała podczas zawodów może wynieść nawet 5kg. Zaniedbywanie dostarczania odpowiedniej ilości płynów i elektrolitów w
czasie zawodów lub treningów prowadzić może do odwodnienia oraz do spadku
wydolności.
Dieta sportowców powinna być lekkostrawna, należy
ograniczyć smażenie i pieczenie. Zaleca się gotowanie i pieczenie w folii
oraz przygotowywanie dań z rusztu, trzeba wystrzegać się żywności Fast food.
W okresie treningów żywienie sportowca powinno być
mało-objętościowe, wysokoenergetyczne, wysokowitaminowe, o małej zawartości
tłuszczów, lekkostrawne i przyrządzone ze świeżych produktów.
Większość zawodników uprawiających sporty drużynowe
takie jak koszykówka, piłka nożna, siatkówka, baseball i hokej zdają sobie
sprawę jak ważna jest szybkość, zręczność i siła. Ci sami zawodnicy powinni
zdawać sobie sprawę z tego jak ważne jest spożywanie odpowiednich posiłków, aby
wykrzesać z siebie jak najwięcej możliwości podczas meczu.
Talerz sportowca powinien składać się w 2/3 z
węglowodanów a 1/3 z pełnowartościowego białka.
Posiłek przed zawodami. Zawodnicy powinni zjeść 2-3 godziny przed treningiem
posiłek obfity w węglowodany złożone, co zaopatrzy organizm w optymalny poziom
glukozy podczas meczu, czyli kasze, makarony pełnoziarniste, ryż.
Posiłek po zawodach, treningu Szybkie uzupełnienie energii w
mięśniach, wątrobie dostarczając węglowodany proste do 30minut po meczu (np. słodycze).
Przebadano młodych piłkarzy, trenujących codziennie.
Każdy chłopiec spisywał codziennie w zeszycie wszystkie spożywane przez
siebie posiłki. Po przeprowadzonej analizie żywieniowej młodych sportowców
uprawiających piłkę nożną, można zauważyć powtarzające się błędy żywieniowe:
zbyt mała ilość warzyw i owoców, żaden zbadanych zawodników nie spożywał
warzyw więcej niż 2 razy dziennie, najczęściej w postaci dodatku do kanapki
(sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka), oraz jako sałatkę, bądź surówkę do
obiadu. Zaobserwowano także ograniczone spożywanie produktów bogatych w wapń, trzeba
zwrócić uwagę, że produkty mleczne mają wielkie znaczenie dla młodego
sportowca, wapń niezbędny jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego , kontroluje
kurczenie i rozkurczanie mięśni, jest podstawowym składnikiem kości, zębów i
paznokci, wzmacnia włosy. Niedobór wapnia przyczynia się do powstawania
skrzywień kręgosłupa i kończyn dolnych, pojawia się bezsenność, zawroty
głowy, osłabienie pamięci, szybkie męczenie się, brak wapnia może także
przyczynić się do złamań. Wielkim błędem jest także nieregularne spożywanie
posiłków, zbyt duża lub mała ilość oraz za długie przerwy między posiłkami.
Nieregularne spożywanie posiłków – powoduje, że organizm nabiera tendencji do
magazynowania posiłków, a także wpływa na osłabienie młodego sportowca,
zawodnik nie ma siły, jest zniechęcony i senny.
Zaobserwowano także za dużą podaż węglowodanów
prostych- słodyczy, rezygnując ze „zdrowych węglowodanów” – złożonych. Młodzi
sportowcy spożywają też za dużo napojów słodkich, które zawierają za dużo
cukru i konserwantów. W niektórych przypadkach młodzież spożywała zbyt mało
białka, które ma wielki wpływ na regeneracje mięśni .Należy rozszerzyć edukację żywieniową – objąć nią mamy, ale także dzieci i młodzież. Należy uświadomić
młodemu człowiekowi przede wszystkim znaczenie I i II śniadania oraz wpływ tych
posiłków na zdrowie, treningi, kondycję psychiczną i fizyczną, trzeba
także zwrócić uwagę na znaczenie spożywania napoju w czasie pobytu dziecka w
szkole, oraz o uzupełnianiu płynów podczas treningu.
Ważne jest
też to, by młodzi ludzie zapoznali się z wartością odżywczą i energetyczną
popularnych produktów i potraw /np. ile kalorii i pozostałych
składników odżywczych zawiera bułka, kromka chleba, plaster wędliny lub sera,
szklanka mleka, talerz wybranej zupy, jabłko, banan. Dzięki temu
będzie umiało ocenić ilość produktów, jakie ma spożyć przed, czy po treningu.
Ważne jest także to, by wiedzieli jakie witaminy znajdują się w określonych
produktach, jakie są konsekwencje awitaminozy i hiperwitaminozy.
Trzeba uzmysłowić młodym ludziom, że żywienie ma
wielki wpływ na nasze życie, samopoczucie, osiągnięcia. Zdrowe odżywianie może
pomóc w zapobieganiu wielu chorób. To my dorośli mamy ich nauczyć świadomości samodzielności
żywieniowej, to jest nasz obowiązek!
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Idzikowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz