> "Nieograniczone Horyzonty": Nawyki żywieniowe dzieci - jak je prawidłowo kształtować? Szczególnie ważne dla uprawiających sport!

środa, 27 lutego 2013

Nawyki żywieniowe dzieci - jak je prawidłowo kształtować? Szczególnie ważne dla uprawiających sport!



Coraz częściej wysyÅ‚amy nasze dzieci do szkół sportowych, zapisujemy na dodatkowe zajÄ™cia, by byÅ‚y aktywne, uprawiaÅ‚y sporty, bo ma to Å›wietny wpÅ‚yw na  ich rozwój. Jednak ważnym elementem jest odżywianie mÅ‚odego sportowca. 
  
PrawidÅ‚owe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników, które wpÅ‚ywa na dobry stan zdrowia naszych dzieci, na ich zdolność uczenia siÄ™ aktywność ruchowÄ…,psychicznÄ… a nawet zachowanie. Ważne jest to, by dostarczyć w posiÅ‚kach odpowiedniej iloÅ›ci energii i odpowiednich skÅ‚adników pokarmowych. Nie można także dopuszczać do zbyt dÅ‚ugich przerw pomiÄ™dzy posiÅ‚kami, gdyż uczucie gÅ‚odu obniża  zdolność do koncentracji,  ogranicza siÄ™ aktywność, a także pogarsza nastrój i samopoczucie. Zaleca siÄ™ podawanie co najmniej 4, a najlepiej 5 posiÅ‚ków ciÄ…gu dnia.  Spożywanie tylko 3 posiÅ‚ków powoduje zbyt dÅ‚ugie przerwy, a za tym idÄ…ce niedobory energii, zwÅ‚aszcza przy ruchliwym, aktywnym trybie życia. Dzieci, które nie spożywajÄ… regularnie posiÅ‚ków skarżą siÄ™ na bóle gÅ‚owy i inne niedyspozycje,  wykazujÄ… gorsze wyniki w nauce, sÄ… ospali i majÄ… obniżonÄ… sprawność fizycznÄ…. NajwiÄ™kszym bÅ‚Ä™dem jest także rezygnacja z pierwszego Å›niadania. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, posiÅ‚ki  powinny być urozmaicone, niezbyt obfite, o wysokiej wartoÅ›ci odżywczej, podawane regularnie i atrakcyjne pod wzglÄ™dem wyglÄ…du. Potrzeby żywieniowe każdego czÅ‚owieka sÄ… inne, trzeba uwzglÄ™dnić zapotrzebowanie na energiÄ™ i skÅ‚adniki pokarmowe,  zależy to od trybu życia, metabolizmu, wczeÅ›niejszego żywienia, sportu, które dziecko uprawia. Jednak posiÅ‚ki powinny dostarczać wszystkich skÅ‚adników pokarmowych w tym peÅ‚nowartoÅ›ciowego biaÅ‚ka i odpowiedniÄ… ilość energii.


Bardzo ważne jest prawidłowe rozłożenie poszczególnych posiłków oraz odpowiedni dobór produktów. Piramida żywienia młodych sportowców różni się od podstawowej piramidy żywienia. W związku z większym wysiłkiem fizycznym. Każdy młody sportowiec powinien spożywać dziennie:
  • 3-5 porcji warzyw
  • 2-4 porcje owoców
  • 4-6 porcji produktów zbożowych
  • 2-4 produktów bogatych w wapno
  • 2-4 porcje produktów bogatych w wapÅ„
  • 2-4 produktów bogatych w biaÅ‚ko
Przy czym porcja warzyw i owoców to około 80 g, czyli taki produkt, który zmieści się w dłoni. Porcja produktów białkowych to około 70 g, bogatych w wapń to około 200 ml.
 

Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin dla młodego sportowca, powinniśmy dbać o to, by często pojawiały się w żywieniu młodego sportowca, warto też zwrócić uwagę na fakt, iż warzywa w diecie można jeść na przysłowiowe kilogramy, natomiast spożywanie owoców należy kontrolować, gdyż mają one także cukier.

Produkty zbożowe (brązowy ryż, chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, makaron razowy itp.) potrzebne są organizmowi podczas treningów, są swoistym paliwem dla młodego sportowca,bogatym źródłem węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Są całkowicie wykorzystywane i lekkostrawne.



Białko
Osoby trenujące potrzebują zdecydowanie więcej białka. Długotrwały wysiłek prowadzi bowiem do znacznego zwiększenia zużycia białek tkankowych. Podstawowym źródłem białka są: mięso, jaja, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe.


TÅ‚uszcze
Powinny dostarczać około 20-25% energii. Tłuste potrawy spowalniają przemianę materii. Może to powodować zaleganie pokarmów w żołądku, jest niekorzystne podczas treningu. Spożywany tłuszcz powinien być głównie pochodzenia roślinnego, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tzn. oleje i miękkie margaryny zamiast smalcu i masła.
  witamina c
W sportach wytrzymałościowych zawodnik musi dysponować ogromną siłą. Zawodnicy tracą dużo potu, powinno się podawać w przerwach napoje zawierające elektrolity. Spadek masy ciała podczas zawodów może wynieść nawet 5kg. Zaniedbywanie dostarczania odpowiedniej ilości płynów i elektrolitów w czasie zawodów lub treningów prowadzić może do odwodnienia oraz do spadku wydolności.

Dieta sportowców powinna być lekkostrawna, należy ograniczyć smażenie i pieczenie. Zaleca siÄ™  gotowanie i pieczenie w folii oraz przygotowywanie daÅ„ z rusztu, trzeba wystrzegać siÄ™ żywnoÅ›ci Fast food.

W okresie treningów żywienie sportowca powinno być mało-objętościowe, wysokoenergetyczne, wysokowitaminowe, o małej zawartości tłuszczów, lekkostrawne i przyrządzone ze świeżych produktów.

Większość zawodników uprawiających sporty drużynowe takie jak koszykówka, piłka nożna, siatkówka, baseball i hokej zdają sobie sprawę jak ważna jest szybkość, zręczność i siła. Ci sami zawodnicy powinni zdawać sobie sprawę z tego jak ważne jest spożywanie odpowiednich posiłków, aby wykrzesać z siebie jak najwięcej możliwości podczas meczu.

Talerz sportowca powinien składać się w 2/3 z węglowodanów a 1/3 z pełnowartościowego białka.
Posiłek przed zawodami. Zawodnicy powinni zjeść 2-3 godziny przed treningiem posiłek obfity w węglowodany złożone, co zaopatrzy organizm w optymalny poziom glukozy podczas meczu, czyli kasze, makarony pełnoziarniste, ryż.
Posiłek po zawodach, treningu Szybkie uzupełnienie energii w mięśniach, wątrobie dostarczając węglowodany proste do 30minut po meczu (np. słodycze).
Przebadano mÅ‚odych piÅ‚karzy, trenujÄ…cych codziennie. Każdy chÅ‚opiec spisywaÅ‚ codziennie w zeszycie wszystkie spożywane  przez siebie posiÅ‚ki. Po przeprowadzonej analizie żywieniowej mÅ‚odych sportowców uprawiajÄ…cych piÅ‚kÄ™ nożnÄ…, można zauważyć powtarzajÄ…ce siÄ™ bÅ‚Ä™dy żywieniowe: zbyt maÅ‚a ilość warzyw i owoców, żaden  zbadanych zawodników nie spożywaÅ‚ warzyw wiÄ™cej niż 2 razy dziennie, najczęściej w postaci dodatku do kanapki (saÅ‚ata, pomidor, ogórek, rzodkiewka), oraz jako saÅ‚atkÄ™, bÄ…dź surówkÄ™ do obiadu. Zaobserwowano także ograniczone spożywanie produktów bogatych w wapÅ„, trzeba zwrócić uwagÄ™, że produkty mleczne majÄ… wielkie znaczenie dla mÅ‚odego sportowca, wapÅ„ niezbÄ™dny jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego , kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni, jest podstawowym skÅ‚adnikiem koÅ›ci, zÄ™bów i paznokci, wzmacnia wÅ‚osy. Niedobór wapnia przyczynia siÄ™ do powstawania skrzywieÅ„ krÄ™gosÅ‚upa i koÅ„czyn dolnych, pojawia siÄ™ bezsenność,  zawroty gÅ‚owy, osÅ‚abienie pamiÄ™ci, szybkie mÄ™czenie siÄ™, brak wapnia może także przyczynić siÄ™ do zÅ‚amaÅ„. Wielkim bÅ‚Ä™dem jest także nieregularne spożywanie posiÅ‚ków, zbyt duża lub maÅ‚a ilość oraz za dÅ‚ugie przerwy miÄ™dzy posiÅ‚kami. Nieregularne spożywanie posiÅ‚ków – powoduje, że organizm nabiera tendencji do magazynowania posiÅ‚ków, a także wpÅ‚ywa na osÅ‚abienie mÅ‚odego sportowca, zawodnik nie ma siÅ‚y, jest  zniechÄ™cony i senny.
Zaobserwowano także za dużą podaż wÄ™glowodanów prostych- sÅ‚odyczy, rezygnujÄ…c ze „zdrowych wÄ™glowodanów” – zÅ‚ożonych. MÅ‚odzi sportowcy spożywajÄ… też  za dużo napojów sÅ‚odkich, które zawierajÄ… za dużo cukru i konserwantów. W niektórych przypadkach mÅ‚odzież spożywaÅ‚a zbyt maÅ‚o biaÅ‚ka, które ma wielki wpÅ‚yw na regeneracje mięśni .Należy rozszerzyć edukacjÄ™ żywieniowÄ… – objąć niÄ… mamy, ale także dzieci i mÅ‚odzież. Należy uÅ›wiadomić mÅ‚odemu czÅ‚owiekowi przede wszystkim znaczenie I i II Å›niadania oraz wpÅ‚yw tych posiÅ‚ków na zdrowie, treningi, kondycjÄ™ psychicznÄ…  i fizycznÄ…, trzeba także zwrócić uwagÄ™ na znaczenie spożywania napoju w czasie pobytu dziecka w szkole, oraz o uzupeÅ‚nianiu pÅ‚ynów podczas treningu.
 
Domowy obiad
Ważne jest też to, by mÅ‚odzi ludzie zapoznali siÄ™ z wartoÅ›ciÄ… odżywczÄ… i energetycznÄ… popularnych produktów  i  potraw /np. ile kalorii i pozostaÅ‚ych skÅ‚adników odżywczych zawiera buÅ‚ka, kromka chleba, plaster wÄ™dliny lub sera, szklanka mleka, talerz  wybranej  zupy, jabÅ‚ko, banan. DziÄ™ki temu bÄ™dzie umiaÅ‚o ocenić ilość produktów, jakie ma spożyć przed, czy po treningu. Ważne jest także to, by wiedzieli jakie witaminy znajdujÄ… siÄ™ w okreÅ›lonych produktach, jakie sÄ… konsekwencje awitaminozy i hiperwitaminozy.



Trzeba uzmysłowić młodym ludziom, że żywienie ma wielki wpływ na nasze życie, samopoczucie, osiągnięcia. Zdrowe odżywianie może pomóc w zapobieganiu wielu chorób. To my dorośli mamy ich nauczyć świadomości samodzielności żywieniowej, to jest nasz obowiązek!



Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz Idzikowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz